ReferenceTalne igreRavnateljica OŠ Lava, Marijana Kolenko

Motorična pot za več gibanja in spodbujanje drugačnega učenja na OŠ Lava - za male in velike učence

»Pred nekaj leti smo se na OŠ Lava odločili, da pričnemo s sistematičnim vnašanjem didaktičnih sprememb v pouk, s katerimi bomo sledili predvsem najnovejšim spoznanjem nevroznanosti, ki dokazuje povezavo gibanja, učenja, razmišljanja, boljše pomnitve, večje koncentracije, več veselja, sproščenosti pri učenju, več igre…Vse to otrokom omogoča hitrejši razvoj, jih sprošča, motivira za šolsko delo, za učenje doma v popoldanskem času…kar se je pokazala kot odlična odločitev, še posebej v času izobraževanja na daljavo.

To odločitev smo podprli tudi z izrisom talnih iger po hodnikih šole, kjer lahko učenci kadarkoli z igro utrjujejo snov, se učijo novo snov, se razgibajo, ponavljajo pojme…

Kot naročena nam je prišla ponudba Razvedrilka in gospe Petre, ki razume nova spoznanja učenja in je pripravila odlične ideje za talne igre v notranjih prostorih šole ter za zunanje površine. Na šoli smo najprej izrisali igre po šolskih hodnikih, v poletno jesenskem času pa tudi na šolski poti ob šoli. Nastala je izvirna motorična pot. Učence šole in vse, ki se sprehajajo mimo šole v prostem času, razveseljujejo številne igre: ristanc, gosenica z velikimi in malimi črkami, pisane stopinje, twister, ujemi ravnotežje, Slovenija, »punce, punce, ven«….

Učenci se radi igrajo in s pomočjo igre učijo v rekreativnih odmorih, v času oddelkov podaljšanega bivanja in tudi v popoldanskem času na sprehodih ali v času izobraževanja na daljavo v popoldanskem času. Motorična pot je izjemno koristna, predvsem pa ponuja veliko zabave ob učenju. Glede na odzive in veselje otrok jo priporočam vsaki šoli in vrtcu.«


Otroci pri sodelovanju izrisa talnih iger

Talne igre na notranjih površinah

Rojstni dan za otroke

Poslikava obraza

Varstvo otrok (animacija otrok na porokah, rojstnih dnevih in drugih dogodkih)

Otroci med igro

Razvedrilko in Dobrodelnost

Z srčnostjo in toplino radi ogrejemo srce tudi otrokom iz socialno šibkih družin.

Iskren nasmeh in sreča na otroških ličkih sta najlepše darilo in če ju lahko na dan privabimo s tem, ko podarimo svoj čas, preberemo pravljico, podarimo kakšno majhno pozornost, skupaj ustvarjamo ... smo naredili veliko in dobro delo.